EBER KRZNARSTVO

EBER KRZNARSTVO

Krznarstvo Eber je družinsko podjetje z devetdesetletno tradicijo. Njegova zgodovina se začne po prvi svetovni vojni, v času vzpona meščanstva. Takrat je krzno postalo eden izmed statusnih simbolov bogatih. Gospodje so svoje gospe odevali v dragoceno krzno in dame so ga z veseljem nosile na sprehodih, pri maši ali za obisk gledališča. Krzneni plašči, štole in obrobe so postali obvezni del ženske garderobe.

Sedemindvajsetletni Eligij Eber, mladi krznar iz Ljubljane, je svoje krznarstvo odprl leta 1919 v Gradišču v Ljubljani. Posli
so mu uspevali in pred drugo svetovno vojno je že veljal za enega največjih slovenskih krznarjev.Krzno je kupoval na največjih svetovnih borzah in zaposloval trideset krznarjev in šivilj. Ugled si je pridobil tudi z izdelavo čepic za vse vrste uniform. Spomladi 1941, ravno ko je svoje cvetoče podjetje preselil na Kongresni trg v Ljubljani, je druga svetovna vojna prinesla preobrat.

Vojna in še posebno povojna leta so bila za obrtnike posebno težka. Eligij Eber in njegova žena Jožica sta se težko prebijala.
Nova oblast je leta 1952 Krznarstvo Eber preselila v majhen prostor na Wolfovi 6. Preživljali so se pretežno z izdelavo in popravili moških čepic, poleti platnenih, pozimi krznenih. Surovin za nove izdelke skorajda ni bilo, sem ter tja je kak lovec prinesel krzno iz ulova in naročil ovratnik ali kapo za svojo ženo, sicer pa so dame svoje stare plašče po trikrat, štirikrat dajale v predelavo ali popravilo. A sčasoma so se razmere na trgu surovin izboljšale, hollywoodska moda in blišč pa sta zopet spodbudila zanimanje za krzno. Za Krznarstvo Eber so nastopili boljši časi…

Po moževi smrti je Krznarstvo prevzela žena Josipina Eber in v tradicijo vnesla svež veter. S svojim izostrenim občutkom za damsko modo je ustvarila trgovsko znamko Krznarstva Eber kot sinonim elegance, kvalitete in tradicije.

Gospa Josipina je po svoji upokojitvi vodenje Krznarstva zaupala nečakinji Mileni Eber Štimac. Dinamična Milena je koncept večne in nepogrešljive klasike oplemenitila še s trendovsko modo. Z obiski modnih sejmov v Milanu in Parizu, stalnim strokovnim izpopolnjevanjem in spoznavanjem novih modnih smernic je utrdila prepričanje, da so krzneni izdelki namenjeni vsem generacijam in primerni za vse priložnosti. In s tem se dodobra strinja njena hči Mateja, ki se ob študiju že intenzivno vključuje v delo ter s svojim čutom za estetiko, odgovornim odnosom do strank in prijaznostjo nadaljuje Ebrovo tradicijo.


kolekcija:

MIX & MATCH – PART II

(jesen-zima 2016-2017)

Sestavljati in mešati, dokler ne nastane popolna kombinacija: kolekcija EBER krznarstva jesen-zima 2016/17 temelji na konceptu patchworka. Da bi dosegli edinstvena ujemanja, s katerimi bi še poudarili unikatnost vsakega kosa v kolekciji, so med seboj pomešali različne barve in teksture enakih ali različnih vrst krzna; združili so tudi usnje in krzno ter pletenine in krzno. Drznost kolekcije EBER krznarstva se odraža tudi v mešanju barv, kar omogoča njeno primernost različnim stilom: kombiniranje za casual, eleganten in drzen in trendovski stil.

Tako ustvarjena oblačila so pisana na kožo vsem, ki ostajajo zvesti svojemu osebnemu slogu, a so vedno v iskanju posebnosti.

foto: Jure Makovec


kolekcija:

MIX & MATCH – PART I

(jesen-zima 2016-2017)

foto: Jure Makovec


kolekcija:

Razkošje v barvah – Luxury in Colours

(jesen-zima 2015-2016)

foto: Jure Makovec