PETJA ZOREC

PETJA ZOREC

Petja Zorec je oblikovalka, ki deluje pod istoimensko blagovno znamko Petja Zorec. Kot članica modne platforme Squat, je del novega vala slovenskih modnih oblikovalcev. Drzno združuje protislovne teme, ki se odražajo v oblikovno izrazitih ready-to-wear kolekcijah, ki jih od leta 2012 redno predstavlja v Sloveniji in drugod. Njene kolekcije izpolnjujejo zahteve vsakdanjega življenja z neoziranjem na specifike spolov in vnaprej določene norme. S kombinacijo tradicionalnih tekstilnih tehnik in tehnoloških novosti ter pogosto vključenih tehnološko naprednih materialov njena oblačila neprisiljeno odražajo hkrati strogost in igro, umirjenost in hitrost, udobje in svečanost.

Za svoja dela je prejela že vrsto nacionalnih in mednarodnih nagrad: študentska Prešernova nagrada, Nagarada Meseca oblikovanja, Trend (s skupino Young@Squat), Nagrada Republike Slovenije za Trajnostni razvoj, 1. nagrada na mednarodnem natečaju Design Disability in druge.

Trenutno dela kot asistentka na katedri za oblikovanje tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti.


Spletna stran:
www.petjazorec.com

Facebook:
petja.zorec

Instagram:
petjazorec


kolekcija:

17SS

(no season 2016-2017)

Kolekcija 17SS predstavlja raziskovanje simbolike ter fizičnih lastnosti kač skozi organske kroje, teksture, vzorce, tekstilne manipulacije in silhuete na humoren način. Moška kolekcija se spogleduje z opravami kontroverznih pripadnikov zoot suit gibanja s sodobnim pridihom in igrivimi detajli.

Se teh izmuzljivih bitij bojimo, ker ne razumemo njihovega gibanja? Hladnega otipa, neprijetne luskaste strukture njihovih kož, svarilih ali kamuflažnih barv? Gojimo odpor do vsega, česar ne poznamo/ razumemo najbolje? Ali pa se mogoče bojimo le posameznih podobnosti s tistimi »kačami«, ki jih nosimo v sebi in zaznavamo v drugih?

Tisti, ki ga je ugriznila kača, se boji vsake vrvi.

foto: Jure Makovec


kolekcija:

Fall-en-winner. Rojstvo. Življenje. Vdih. Ljubezen. Sreča. Padec. Izdih. Mirovanje. Zmaga. Slovo. Rože.

(jesen-zima 2015-2016)

foto: Jure Makovec