SANIJA REJA ASKE

SANIJA REJA ASKE

Sanija Reja Aske prihaja iz Goriških Brd kjer je bila vedno obkrožena z naravo in tradicijo. Ker je odraščala v družini, ki se ukvarjajo s kmetijstvom in vinarstvom igra to veliko vlogo pri njenem iskanju navdiha. Veliko inspiracije prihaja zgolj iz opazovanja okolice. Najbolj jo privlačijo detajli in malenkosti, katere večina spregleda oziroma jim niso pomembni.

Od nekdaj se navdušuje nad vsem v povezavi z zgodovino, kar je bil tudi glavni razlog da se je odločila za umetniško rezidenco na Dunaju, enem izmed najbolj zgodovinsko bogatih mest v Evropi.

Študiju na NTF (Naravoslovnotehniški fakulteti) smer Oblikovanje tekstilij in oblačil je sledilo sodelovanje pri skupini Young@Squat, skupini nadarjenih in perspektivnih mladih oblikovalcev, ki so imeli zelo velik vpliv  na modo v Sloveniji. Sodelovanje jih poneslo po vsej Evropi. Od modnih revij v  državah nekdanje Jugoslavije, prek nizozemskega Maastrichta vse do razstave pod imenom Between Sense and Sanity, ki je potekala v Londonu, Dublinu in Walesu. 

Biti v stiku s svojimi koreninami je prišlo prav Saniji pri sodelovanju na razstavi in simpoziju pod imenom R.E.D. – Roots of European Design, ki se ukvarja s povezavami v oblikovanju med preteklostjo in sedanjostjo. 

V zadnjem času oblikovalka preživlja svoj čas med Slovensko prestolnico – Ljubljano, kjer tudi dela in njeno domačo vasjo v Goriških Brdih, ki jo vedno znova napolni z vedno novimi inspiracijami. Sanija nadaljuje z razvijanjem in prav tako tudi njene kolekcije, ki so vedno bolj ženstvene v zadnjih sezonah ampak še vedno ohranjajo ostrino, ki jo je mogoče videi v detajlih.

Spletna stran:
www.sanijareja.com

Facebook:
Sanija Reja Aske

Instagram:
sanijaske


kolekcija:

Buona Serata Marla!

(no season 2016-2017)

You met me at a very strange time in my life.

foto: Jure Makovec


kolekcija:

VIENNAWIEN

(jesen-zima 2016-2017)

Sanija Reja o navdihu: “Ljubezen, ki je kot iz starih črno-belih filmov tridesetih let, kombinirana s sodobnim časom.”

foto: Jure Makovec